Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ



 Υλικά:
  • Βούτυρο για τα φύλλα
  • 1 κιλό φύλλο κρούστας
Γέμιση
  • 100 γρ. φιστίκια αιγινης
  • 150 γρ. αμύγδαλο
  • 3 κουταλιές  της σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 3 κουταλιές της  σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
  • 1 κουταλιά του γλυκού κανέλλα
  • 150 γρ. καρύδια
Σιρόπι
  • 200 γρ. μέλι
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας ουίσκι
  • φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού
  • μερικές σταγόνες χυμού πορτοκαλιού ή λεμονιού
Εκτέλεση :

Αρχικά  φτιάχνουμε  το  σιρόπι  . Βάζουμε  σε  μια  κατσαρόλα  όλα  τα  υλικά  και  τα  βράζουμε  για  5-6  λεπτά  δηλαδή  μέχρι   να  δέσει  το  σιρόπι . Αλέθουμε  στο  μίξερ  όλους τους  ξηρούς  καρπούς  που  θα  χρησιμοποιήσουμε ... Δεν  τους  αλέθουμε  εντελώς  ώστε  να γευόμαστε  στο  γλυκό  μας . Στην  συνέχεια  προσθέτουμε  την  φρυγανιά  την  ζάχαρη  την κανέλα  το  γαρύφαλλο  και  τα  ανακατεύουμε  όλα  μαζί  καλά  μέχρι  να  γίνει  ένα ομοιόμορφο  μείγμα . Στην  συνέχεια  λιώνουμε  το  βούτυρο . Έπειτα  στρώνουμε  τα  μισά  φύλλα  κάτω  από  το  ταψί  ρίχνουμε  το μείγμα  που  φτιάξαμε  και  τέλος βάζουμε  όλα  τα  υπόλοιπα  φύλλα  από πάνω . Κάθε  φύλλο  που  βάζουμε  το  βουτυρώνουμε  καλά. Μόλις  τελειώνουμε  κόβουμε  τον  μπακλαβά  σε  ρόμβους  και  ρίχνω  από  πάνω  μπόλικο  λιωμένο   βούτυρο  . Έπειτα  προθερμαίνουμε  τον φούρνο  . Βάζουμε  το  ταψί  στο  φούρνο στους  140°C  στον  αέρα  για  90 λεπτά . Μόλις  περάσουν  35  λεπτά   βάζουμε  αλουμινόχαρτο  πάνω  από  το  ταψί. Έπειτα  μειώνουμε  την θερμοκρασία  στους  120°C  και  ψήνουμε  για  ακόμα  60  λεπτά  με  αλουμινόχαρτο από πάνω. Μόλις  γίνει  ο  μπακλαβάς  ρίχνω  από  πάνω  το  σιρόπι .

Λίγα ακόμα :

  1. Χρησιμοποιούμε  μπόλικο  φρέσκο  βούτυρο  ή  καλό ελαιόλαδο . Αλλά καλύτερα  βούτυρο .
  2. Μπορούμε  να   χρησιμοποιήσουμε  σε  διαφορετικές  δοσολογίες  τους  ξηρούς  καρπούς  αρκεί  το  σύνολο  να  είναι  περισσότερο  από  400 γρ.   
  3. Μπορούμε  να  χρησιμοποιήσουμε  λίγο  παραπάνω  υλικά  για  την  γέμιση  ώστε  να  βάλουμε  λίγο  μείγμα  και  ενδιάμεσα  από  τα  φύλλα ( αλλά  προσοχή  πολύ  λίγο  και  σκόρπιο ) 
  4. Το  σιρόπι  πρέπει  να  είναι  κρύο  και  ο  μπακλαβάς  καυτός 
  5. Τον  αφήνουμε  να  κρυώσει  καλά  για  να  απορροφηθεί  το  σιρόπι  πριν  το  κόψουμε  και  τον  σερβίρουμε .    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου