Υλικά:
- Βούτυρο για τα φύλλα
- 1 κιλό φύλλο κρούστας
Γέμιση
- 100 γρ. φιστίκια αιγινης
- 150 γρ. αμύγδαλο
- 3 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
- 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
- 1 κουταλιά του γλυκού κανέλλα
- 150 γρ. καρύδια
Σιρόπι
- 200 γρ. μέλι
- 600 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. νερό
- 1 κουταλιά της σούπας ουίσκι
- φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού
- μερικές σταγόνες χυμού πορτοκαλιού ή λεμονιού
Εκτέλεση :
Αρχικά φτιάχνουμε
το σιρόπι . Βάζουμε
σε μια κατσαρόλα
όλα τα υλικά και
τα
βράζουμε για 5-6 λεπτά
δηλαδή μέχρι να δέσει
το σιρόπι . Αλέθουμε στο μίξερ
όλους τους ξηρούς καρπούς
που θα χρησιμοποιήσουμε
... Δεν τους αλέθουμε εντελώς ώστε να
γευόμαστε στο γλυκό μας
. Στην συνέχεια προσθέτουμε την φρυγανιά
την ζάχαρη την κανέλα το γαρύφαλλο και τα
ανακατεύουμε όλα μαζί καλά μέχρι
να γίνει ένα
ομοιόμορφο μείγμα . Στην συνέχεια
λιώνουμε το βούτυρο . Έπειτα στρώνουμε
τα μισά φύλλα κάτω από
το ταψί ρίχνουμε
το μείγμα που φτιάξαμε
και τέλος βάζουμε όλα τα υπόλοιπα φύλλα από
πάνω . Κάθε φύλλο που βάζουμε το βουτυρώνουμε
καλά. Μόλις τελειώνουμε
κόβουμε τον μπακλαβά σε ρόμβους και ρίχνω από πάνω μπόλικο
λιωμένο βούτυρο
. Έπειτα προθερμαίνουμε τον φούρνο
. Βάζουμε
το ταψί
στο φούρνο στους 140°C στον
αέρα για 90 λεπτά
. Μόλις περάσουν 35 λεπτά βάζουμε αλουμινόχαρτο
πάνω από το ταψί.
Έπειτα μειώνουμε την θερμοκρασία στους 120°C
και ψήνουμε για ακόμα
60
λεπτά με αλουμινόχαρτο από πάνω. Μόλις γίνει
ο μπακλαβάς ρίχνω από
πάνω
το σιρόπι .
Λίγα ακόμα :
- Χρησιμοποιούμε μπόλικο φρέσκο βούτυρο ή καλό ελαιόλαδο . Αλλά καλύτερα βούτυρο .
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε διαφορετικές δοσολογίες τους ξηρούς καρπούς αρκεί το σύνολο να είναι περισσότερο από 400 γρ.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο παραπάνω υλικά για την γέμιση ώστε να βάλουμε λίγο μείγμα και ενδιάμεσα από τα φύλλα ( αλλά προσοχή πολύ λίγο και σκόρπιο )
- Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο και ο μπακλαβάς καυτός
- Τον αφήνουμε να κρυώσει καλά για να απορροφηθεί το σιρόπι πριν το κόψουμε και τον σερβίρουμε .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου